Tenhle recept měl jiný původ vzniku, než to, že jsme jídlo ochutnali v domorodé hospůdce. Jeli jsme na výlet k přehradě Chira a manželce byla povědomá jedna rostlina, kterou u silnice, škubal v příkopu do náruče místní občan a nakládal si ji do proutěného koše. Při další zastávce na focení identifikovala tuto výraznou rostlinu s načervenalými květy na louce a zcela neohroženě ji utrhla,ukousla a pak vykřikla:„Vždyť to je šťovík!“ Následně jsem utrpěl krátkou vzdělávací přednášku o babiččině šťovíkové polévce. Podařilo se mi zjisti, že ze šťovíku vaří polévku i tady a recept následuje.
Ingredience
500 g hovězího masa,200 g slaniny nakrájené na kostičky,1 cibule, 1 mrkev nasekaná na plátky,100 g zakysané smetany 100 g (6 lžic), 2 šálky mladých šťovíkových listů, sůl podle chuti. Šťovíkové listy sbíráme ty,co jsou na rostlině zatočené do sebe, trochu pitné vody na podlití a na uvaření šťovíku cca 300 ml celkem
Příprava
Na hlubší pánev dáme kostičky slaniny a necháme pustit tuk, na něm osmahneme na malé kostky nakrájené hovězí maso a pak i na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme mrkev, zalijeme pitnou vodou, osolíme a dusíme doměkka. Mezitím dáme do vody nadrobno nasekaný šťovík a vaříme 5 minut. Potom jej propasírujeme přes sítko do pánve k masu a přidáme zakysanou smetanu. Už nevaříme ale necháme ingredience jen spojit a prohřát. Podáváme s vařenými nebo pečenými bramborami.
Šťovíková polévka česká, recept babičky mé manželky – jako bonus
400 g šťovíku, 70 g másla, 30 g hladké mouky, 1 žloutek, 1l8 l smetany, 60 g žemle, sůl, pepř, petrželka, vývar z kostí
Jemné listy šťovíku nakrájíme na kousky, osmažíme ve 30 g másla, přidáme vývar, petrželku, sůl, pepř a uvaříme doměkka. Potom prolisujeme. Z 30 g másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vývarem, dobře povaříme a spojíme s prolisovaným šťovíkem. Znovu povaříme, přikořeníme, sejmeme z ohně a vmícháme žloutek rozkvedlaný ve smetaně. Podáváme s kostičkami ze žemle osmaženými na 10 g másla.
Tak dobrou chuť!
Šťovíková polévka - Sopa de alazán
Kanárská tradiční kuchyně je výborná, tak si založíme malou kuchařku. Každý, kdo zná nějaký místní recept, je vítán
Zpět na „Vaříme, aneb recepty z kanárské kuchyně“
Přejít na
- Info pro nové uživatele
- Cestujeme na Gran Canaria
- ↳ Zájezdy
- ↳ Letenky
- ↳ Letecké společnosti
- ↳ Ryanair
- ↳ Travel service/Smartwings
- ↳ Condor
- ↳ Norwegian
- ↳ Eurowings
- ↳ Vueling
- ↳ Iberia
- ↳ Transavia
- ↳ Ostatní letecké společnosti
- ↳ Letiště
- ↳ Praktické rady
- ↳ Doprava po ostrově a mezi ostrovy
- ↳ Hledám spolucestující
- ↳ Koronavirus
- Ubytování na Gran Canaria
- ↳ Hotely, apartmány, bungalovy
- ↳ Ubytování v soukromí
- ↳ Booking, Trivago, AIRBNB a další zprostředkovatelé
- ↳ Venkovské domy
- ↳ Realitní kanceláře
- ↳ Inzerce nemovitostí
- Obchody, řemeslníci, autopůjčovny
- Pobyt na Gran Canaria
- ↳ Dovolená, krátkodobý pobyt
- ↳ Střednědobý pobyt, třeba přes zimu
- ↳ Stěhujeme se na Gran Canaria
- Volný čas
- ↳ Památky, zajímavosti
- ↳ Pláže a pobřeží
- ↳ Výlety, treking, camping
- ↳ Sport, cyklo, adrenalin
- ↳ Aktivity na moři
- ↳ Restaurace, bary, pizzerie, samoobsluhy
- ↳ Zábavní a tématické parky
- ↳ Kina, divadla, muzea, koncerty, kostely
- ↳ Příroda, rostliny, zvířata
- ↳ Párty, karnevaly, zábava, narozeniny
- ↳ Lékařská péče, kliniky, lékárny
- Gran Canaria pro handicapované
- Vše o ostrově Gran Canaria
- ↳ Weby týkající se čehokoliv na Gran Canaria
- ↳ Instituce, úřady, kontakty
- ↳ Zajímavosti a perličky ze současnosti i minulosti Gran Canaria
- ↳ Termíny, svátky, volné dny
- ↳ Historie Gran Canaria
- Gay dovolená
- Práce na Gran Canaria, nabídka, poptávka
- Inzerce : koupím, prodám, daruji, sháním
- Češi a Slováci na Gran Canaria
- Vaříme, aneb recepty z kanárské kuchyně
- Ostatní kanárské ostrovy
- Různé
- ↳ Nezařazené
- ↳ Diskuze GRANCANARIAINFO.CZ
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 19 hostů