Šťovíková polévka - Sopa de alazán

Kanárská tradiční kuchyně je výborná, tak si založíme malou kuchařku. Každý, kdo zná nějaký místní recept, je vítán :-)
Odpovědět
Karel
Příspěvky: 471
Registrován: 21 led 2017, 22:34

Šťovíková polévka - Sopa de alazán

Příspěvek od Karel » 03 úno 2017, 19:07

Tenhle recept měl jiný původ vzniku, než to, že jsme jídlo ochutnali v domorodé hospůdce. Jeli jsme na výlet k přehradě Chira a manželce byla povědomá jedna rostlina, kterou u silnice, škubal v příkopu do náruče místní občan a nakládal si ji do proutěného koše. Při další zastávce na focení identifikovala tuto výraznou rostlinu s načervenalými květy na louce a zcela neohroženě ji utrhla,ukousla a pak vykřikla:„Vždyť to je šťovík!“ Následně jsem utrpěl krátkou vzdělávací přednášku o babiččině šťovíkové polévce. Podařilo se mi zjisti, že ze šťovíku vaří polévku i tady a recept následuje.

Ingredience
500 g hovězího masa,200 g slaniny nakrájené na kostičky,1 cibule, 1 mrkev nasekaná na plátky,100 g zakysané smetany 100 g (6 lžic), 2 šálky mladých šťovíkových listů, sůl podle chuti. Šťovíkové listy sbíráme ty,co jsou na rostlině zatočené do sebe, trochu pitné vody na podlití a na uvaření šťovíku cca 300 ml celkem

Příprava
Na hlubší pánev dáme kostičky slaniny a necháme pustit tuk, na něm osmahneme na malé kostky nakrájené hovězí maso a pak i na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme mrkev, zalijeme pitnou vodou, osolíme a dusíme doměkka. Mezitím dáme do vody nadrobno nasekaný šťovík a vaříme 5 minut. Potom jej propasírujeme přes sítko do pánve k masu a přidáme zakysanou smetanu. Už nevaříme ale necháme ingredience jen spojit a prohřát. Podáváme s vařenými nebo pečenými bramborami.

Šťovíková polévka česká, recept babičky mé manželky – jako bonus :-)

400 g šťovíku, 70 g másla, 30 g hladké mouky, 1 žloutek, 1l8 l smetany, 60 g žemle, sůl, pepř, petrželka, vývar z kostí

Jemné listy šťovíku nakrájíme na kousky, osmažíme ve 30 g másla, přidáme vývar, petrželku, sůl, pepř a uvaříme doměkka. Potom prolisujeme. Z 30 g másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vývarem, dobře povaříme a spojíme s prolisovaným šťovíkem. Znovu povaříme, přikořeníme, sejmeme z ohně a vmícháme žloutek rozkvedlaný ve smetaně. Podáváme s kostičkami ze žemle osmaženými na 10 g másla.

Tak dobrou chuť!

Odpovědět

Zpět na „Vaříme, aneb recepty z kanárské kuchyně“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů