Dezert ze sladkých brambor - Truchas de batata

Kanárská tradiční kuchyně je výborná, tak si založíme malou kuchařku. Každý, kdo zná nějaký místní recept, je vítán :-)
Odpovědět
Karel
Příspěvky: 471
Registrován: 21 led 2017, 22:34

Dezert ze sladkých brambor - Truchas de batata

Příspěvek od Karel » 03 úno 2017, 19:09

Dříve typicky vánoční sladký dezert, dnes se jí běžně po celý rok. Sladké brambory, batáty, normálně koupíte v oddělení zeleniny. Poznáte je podle ošklivého vzhledu a podlouhlého tvaru a s bramborami, jak je známe my, nemají nic společného. Jedná se o popínavku, která tak nádherně kvete,se šlahouny až pětimetrovými, že byste ty ošklivé hlízy jako kořeny pod zemí a ještě jedlé a sladké ani nehledali. Sladkou chuť mají díky fruktóze, glukóze a sacharoze, které tvoří 24 procent hlízy. Existují 2 druhy: červené (vhodné na vaření a zapékání) a žluté (vhodné na smažení a do těsta na pečení).

Ingredience ( asi pro 32 kousků)

1 středně velká žlutá sladká brambora cca 300 g, 100 ml anýzového likéru,anýz, půl šálku mandlí nasekaných na malé čtverečky,půl šálku rozinek typu sultánky,1 až 1,5 šálku práškového cukru podle toho jak moc sladký chcete dezert mít, sůl,půl lžičky skořice, kůra z jednoho citronu, jedno balení listového těsta, slunečnicový olej na fritování.

Příprava

Rozinky namočíme do anýzového likéru aspoň na jednu hodinu.Listové těsto vyndáme z lednice a necháme aby dosáhlo pokojové teploty. Oloupeme sladkou bramboru a nahrubo ji nastrouháme, trošku posolíme a necháme aby pustila vodu. Asi po 10 minutách slijeme z nastrouhaných batátů, přebytečnou vodu a přimícháme sultánky nacucané anýzovým likérem,nasekané mandle, skořici, kůru z citronu a trochu anýzu.Listové těsto vyválíme na tenký plát a skeničkou o průměru asi 8 cm vykrajujeme kolečka. Na každé kolečko dáme jen tolik směsi ( asi jednu lžičku) aby se kolečko po překlopení na polovinu dalo po obvodu zavřít asi 1 cm a okraje přimáčkneme k sobě vidličkou aby se okraje spojily.Naplněná půlkolečka fritujeme v rozpáleném oleji až zezlátou, potom je vyndáme na talíř, papírovým ubrouskem odsajeme přebytečný tuku a až mírně vychladnou tak půlkolečka poprášíme cukrem a zbaštíme. Věřte mi, že ač ta chuť je nezvyklá, je velice příjemná.

Odpovědět

Zpět na „Vaříme, aneb recepty z kanárské kuchyně“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů