Dříve typicky vánoční sladký dezert, dnes se jí běžně po celý rok. Sladké brambory, batáty, normálně koupíte v oddělení zeleniny. Poznáte je podle ošklivého vzhledu a podlouhlého tvaru a s bramborami, jak je známe my, nemají nic společného. Jedná se o popínavku, která tak nádherně kvete,se šlahouny až pětimetrovými, že byste ty ošklivé hlízy jako kořeny pod zemí a ještě jedlé a sladké ani nehledali. Sladkou chuť mají díky fruktóze, glukóze a sacharoze, které tvoří 24 procent hlízy. Existují 2 druhy: červené (vhodné na vaření a zapékání) a žluté (vhodné na smažení a do těsta na pečení).
Ingredience ( asi pro 32 kousků)
1 středně velká žlutá sladká brambora cca 300 g, 100 ml anýzového likéru,anýz, půl šálku mandlí nasekaných na malé čtverečky,půl šálku rozinek typu sultánky,1 až 1,5 šálku práškového cukru podle toho jak moc sladký chcete dezert mít, sůl,půl lžičky skořice, kůra z jednoho citronu, jedno balení listového těsta, slunečnicový olej na fritování.
Příprava
Rozinky namočíme do anýzového likéru aspoň na jednu hodinu.Listové těsto vyndáme z lednice a necháme aby dosáhlo pokojové teploty. Oloupeme sladkou bramboru a nahrubo ji nastrouháme, trošku posolíme a necháme aby pustila vodu. Asi po 10 minutách slijeme z nastrouhaných batátů, přebytečnou vodu a přimícháme sultánky nacucané anýzovým likérem,nasekané mandle, skořici, kůru z citronu a trochu anýzu.Listové těsto vyválíme na tenký plát a skeničkou o průměru asi 8 cm vykrajujeme kolečka. Na každé kolečko dáme jen tolik směsi ( asi jednu lžičku) aby se kolečko po překlopení na polovinu dalo po obvodu zavřít asi 1 cm a okraje přimáčkneme k sobě vidličkou aby se okraje spojily.Naplněná půlkolečka fritujeme v rozpáleném oleji až zezlátou, potom je vyndáme na talíř, papírovým ubrouskem odsajeme přebytečný tuku a až mírně vychladnou tak půlkolečka poprášíme cukrem a zbaštíme. Věřte mi, že ač ta chuť je nezvyklá, je velice příjemná.
Dezert ze sladkých brambor - Truchas de batata
Kanárská tradiční kuchyně je výborná, tak si založíme malou kuchařku. Každý, kdo zná nějaký místní recept, je vítán
Zpět na „Vaříme, aneb recepty z kanárské kuchyně“
Přejít na
- Info pro nové uživatele
- Cestujeme na Gran Canaria
- ↳ Zájezdy
- ↳ Letenky
- ↳ Letecké společnosti
- ↳ Ryanair
- ↳ Travel service/Smartwings
- ↳ Condor
- ↳ Norwegian
- ↳ Eurowings
- ↳ Vueling
- ↳ Iberia
- ↳ Transavia
- ↳ Ostatní letecké společnosti
- ↳ Letiště
- ↳ Praktické rady
- ↳ Doprava po ostrově a mezi ostrovy
- ↳ Hledám spolucestující
- ↳ Koronavirus
- Ubytování na Gran Canaria
- ↳ Hotely, apartmány, bungalovy
- ↳ Ubytování v soukromí
- ↳ Booking, Trivago, AIRBNB a další zprostředkovatelé
- ↳ Venkovské domy
- ↳ Realitní kanceláře
- ↳ Inzerce nemovitostí
- Obchody, řemeslníci, autopůjčovny
- Pobyt na Gran Canaria
- ↳ Dovolená, krátkodobý pobyt
- ↳ Střednědobý pobyt, třeba přes zimu
- ↳ Stěhujeme se na Gran Canaria
- Volný čas
- ↳ Památky, zajímavosti
- ↳ Pláže a pobřeží
- ↳ Výlety, treking, camping
- ↳ Sport, cyklo, adrenalin
- ↳ Aktivity na moři
- ↳ Restaurace, bary, pizzerie, samoobsluhy
- ↳ Zábavní a tématické parky
- ↳ Kina, divadla, muzea, koncerty, kostely
- ↳ Příroda, rostliny, zvířata
- ↳ Párty, karnevaly, zábava, narozeniny
- ↳ Lékařská péče, kliniky, lékárny
- Gran Canaria pro handicapované
- Vše o ostrově Gran Canaria
- ↳ Weby týkající se čehokoliv na Gran Canaria
- ↳ Instituce, úřady, kontakty
- ↳ Zajímavosti a perličky ze současnosti i minulosti Gran Canaria
- ↳ Termíny, svátky, volné dny
- ↳ Historie Gran Canaria
- Gay dovolená
- Práce na Gran Canaria, nabídka, poptávka
- Inzerce : koupím, prodám, daruji, sháním
- Češi a Slováci na Gran Canaria
- Vaříme, aneb recepty z kanárské kuchyně
- Ostatní kanárské ostrovy
- Různé
- ↳ Nezařazené
- ↳ Diskuze GRANCANARIAINFO.CZ
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů