Králík po kanársky - Conejo en Salmorejo

Kanárská tradiční kuchyně je výborná, tak si založíme malou kuchařku. Každý, kdo zná nějaký místní recept, je vítán :-)
Odpovědět
Karel
Příspěvky: 406
Registrován: 21 led 2017, 22:34

Králík po kanársky - Conejo en Salmorejo

Příspěvek od Karel » 03 úno 2017, 19:20

Není tradičnější jídlo na kanárských ostrovech než Conejo en Salmorejo.

Králík je důležitou a tradiční součástí kanárské kuchyně.

Vše také závisí od ceny, která je zde výhodnější než v ČR. Kdo hledá, najde pěkného celého králíka i s hlavou za cenu 5 euro. Králící se zde prodávají mladí s váhou 1200 až 1600 g. Jejich maso je libové, jemné a dietní.

Pozor! Přípravu je nutné zahájit jeden den před konzumací!

Suroviny: 1 králík, dvě paličky česneku, 1 feferonka, 1 sklenice bílého vína, 3 lžíce vinného octa, 1 sklenice oleje, mletá červená paprika, kmín a sůl podle chuti.

Příprava: Nejprve králíka omyjeme, očistíme, naporcujeme a vložíme do mísy. Nalisujeme česnek a v samostatné misce smícháme s nadrobno nakrájenou feferonkou, kmínem a solí. Vše dobře smícháme a přidáme ocet, víno, olej a papriku a směs důkladně promícháme.

Touto marinádou přelijeme naporcovaného králíka a jednotlivé kousky důkladně potřeme. Necháme marinovat přes noc. Třetinu marinády si však necháme na druhý den!

Následující den pečeme v troubě při teplotě kolem 160 stupňů do měkka, kontrolujeme a podléváme. Po dopečení vyndáme z trouby a necháme 20 minut mírně prochladnout. Potom přelijeme zbývající marinádou a dopečeme při stejné teplotě asi 15 minut.

Hotovo! Podáváme s Papas arrugadas nebo Papas con Thymian (smažené). Kdo si chce králíka připravit trochu jinak, může na místo pečení králíka dusit.

Odpovědět

Zpět na „Vaříme, aneb recepty z kanárské kuchyně“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host