Králík po kanársky - Conejo en Salmorejo
Napsal: 03 úno 2017, 19:20
Není tradičnější jídlo na kanárských ostrovech než Conejo en Salmorejo.
Králík je důležitou a tradiční součástí kanárské kuchyně.
Vše také závisí od ceny, která je zde výhodnější než v ČR. Kdo hledá, najde pěkného celého králíka i s hlavou za cenu 5 euro. Králící se zde prodávají mladí s váhou 1200 až 1600 g. Jejich maso je libové, jemné a dietní.
Pozor! Přípravu je nutné zahájit jeden den před konzumací!
Suroviny: 1 králík, dvě paličky česneku, 1 feferonka, 1 sklenice bílého vína, 3 lžíce vinného octa, 1 sklenice oleje, mletá červená paprika, kmín a sůl podle chuti.
Příprava: Nejprve králíka omyjeme, očistíme, naporcujeme a vložíme do mísy. Nalisujeme česnek a v samostatné misce smícháme s nadrobno nakrájenou feferonkou, kmínem a solí. Vše dobře smícháme a přidáme ocet, víno, olej a papriku a směs důkladně promícháme.
Touto marinádou přelijeme naporcovaného králíka a jednotlivé kousky důkladně potřeme. Necháme marinovat přes noc. Třetinu marinády si však necháme na druhý den!
Následující den pečeme v troubě při teplotě kolem 160 stupňů do měkka, kontrolujeme a podléváme. Po dopečení vyndáme z trouby a necháme 20 minut mírně prochladnout. Potom přelijeme zbývající marinádou a dopečeme při stejné teplotě asi 15 minut.
Hotovo! Podáváme s Papas arrugadas nebo Papas con Thymian (smažené). Kdo si chce králíka připravit trochu jinak, může na místo pečení králíka dusit.
Králík je důležitou a tradiční součástí kanárské kuchyně.
Vše také závisí od ceny, která je zde výhodnější než v ČR. Kdo hledá, najde pěkného celého králíka i s hlavou za cenu 5 euro. Králící se zde prodávají mladí s váhou 1200 až 1600 g. Jejich maso je libové, jemné a dietní.
Pozor! Přípravu je nutné zahájit jeden den před konzumací!
Suroviny: 1 králík, dvě paličky česneku, 1 feferonka, 1 sklenice bílého vína, 3 lžíce vinného octa, 1 sklenice oleje, mletá červená paprika, kmín a sůl podle chuti.
Příprava: Nejprve králíka omyjeme, očistíme, naporcujeme a vložíme do mísy. Nalisujeme česnek a v samostatné misce smícháme s nadrobno nakrájenou feferonkou, kmínem a solí. Vše dobře smícháme a přidáme ocet, víno, olej a papriku a směs důkladně promícháme.
Touto marinádou přelijeme naporcovaného králíka a jednotlivé kousky důkladně potřeme. Necháme marinovat přes noc. Třetinu marinády si však necháme na druhý den!
Následující den pečeme v troubě při teplotě kolem 160 stupňů do měkka, kontrolujeme a podléváme. Po dopečení vyndáme z trouby a necháme 20 minut mírně prochladnout. Potom přelijeme zbývající marinádou a dopečeme při stejné teplotě asi 15 minut.
Hotovo! Podáváme s Papas arrugadas nebo Papas con Thymian (smažené). Kdo si chce králíka připravit trochu jinak, může na místo pečení králíka dusit.